COVERS

COVERS

eerbetoon Jan Karremans
08 - 17.04 2022

 

PARK brengt een hommage aan Jan Karremans (1943 -2019) door een selectie van zijn werk te tonen op de bovenverdieping. Hij was behalve neerlandicus en docent een belangrijk cultuur-bemiddelaar in Tilburg en een vraagbaak voor menigeen in de kunsten. Dat hij daarnaast in betrekkelijke stilte via het beeld uiting gaf aan zijn zicht op de wereld is een publiek geheim. 
 
In kranten en tijdschriften vond schilder/tekenaar Jan Karremans inspiratie. Elke dag een tekening. Bij wijze van oefening. En om hem scherp te houden die jaren na zijn docentschap aan de opleiding journalistiek in Tilburg. Hij covert verhalen uit media met de actualiteit als bron. En eigenlijk heeft dit werk dat hier als een hommage bij elkaar is gebracht, ook de vorm van covers.
Soms rauw en ongepolijst. De werkelijkheid van de wereld die nieuwsmedia ons tonen. Bij elkaar gebracht staan de tekeningen voor een palet van tijdschriftcovers, die elk een verhaal opnieuw vertellen.  Soms dwingend, sturend, catchy. Nooit glossy. Woorden die de docent Jan Karremans voor zijn studenten tijdschriftjournalistiek reserveerde en die richting geven aan zijn eigen werk. 
De actualiteit is vluchtig, maar ook indringend, en vaak gewoon wat het is. Een werkelijkheid waar Jan Karremans zijn eigenzinnige betekenis in legt en waarmee hij zijn toeschouwer provoceert. Die mag achter elke cover een eigen tijdschrift denken.  
 
De presentatie is te zien op de bovenverdieping van PARK van vrijdag 8 t/m zondag 17 april. Op zondag 10 april om 16.00 uur zal Wiel Schmetz de tentoonstelling inleiden.

In de media:
- Brabant Cultureel - 16-04-2022