FILMAVOND UIT DE DIEPTEN

FILMAVOND UIT DE DIEPTEN

A.H.J. Dautzenberg
26.05 2022

 

Schrijver en cinefiel A.H.J.Dautzenberg is uitgenodigd om de tentoonstelling 'Uit De Diepten' te bezoeken en na te denken over een passende film. Hij was enthousiast over de presentatie en maakte de volgende keuze.

Matka Joanna od Aniolów (Mother Joan of the Angels) is een film uit 1961 van de Poolse regisseur Jerzy Kawalerowicz. In het zeventiende-eeuwse katholieke Polen arriveert een jonge priester in een afgelegen nonnenklooster. De congregatie is naar verluidt bezeten door de duivel. Aan de priester de taak om de nonnen, en dan vooral moederoverste te verlossen van het Kwaad. Kawalerowicz toont de strijd tussen licht en donker, tussen lichaam en ziel op een indrukwekkende manier. Hij gebruikt geen barokke beeldtaal, maar verkent de thematiek met verstilling en subtiel expressionisme. De camera dwaalt door het klooster, tast de kale ruimtes af en observeert de lichaamstaal van de getormenteerde protagonisten.   

Een unieke kans om dit in beklemmend zwart-wit geschoten, nagenoeg vergeten meesterwerk op groot formaat te zien op Hemelvaartsdag. Dautzenberg zal een korte inleiding geven en zijn keuze motiveren.

donderdag 26 mei
zaal open 19.30 uur
start 20.00 uur
na afloop is er gelegenheid voor een drankje 
toegang € 5,-