FOUNTAIN OF YOUTH

FOUNTAIN OF YOUTH

tentoonstelling Thomas Swinkels
20.10 2019 - 24.11 2019

Thomas Swinkels (NL)

 

PARK toont de solotentoonstelling Fountain of Youth van Thomas Swinkels (Tilburg, 1988). In zijn installatie doet Swinkels beroep op zijn persoonlijke beeldarchief uit een voormalig kraakpand in de stad, bestaande uit Digital8 videobeelden, snapshots en telefoonfoto’s. Deze komen in PARK samen in een nieuwe installatie.

In 2015 rondde Swinkels de opleiding Beeldende Kunst aan het AKV St. Joost te Breda af. Afgelopen zomer presenteerde hij na een tweejarig werkproces in De Ateliers te Amsterdam zijn eindwerk met overtuiging. Vanuit een antropologisch perspectief onderzoekt en observeert Swinkels systemen en hoe deze naar zijn hand te zetten.

Swinkels is geïnteresseerd in invasieve fenomenen in onze stedelijke omgeving. Zijn videowerken, fotoprints en ruimtelijke sculpturen verwijzen hiernaar, maar vormen in de ruimte van PARK tegelijkertijd ook een eigen systeem. Ze gaan een dialoog met elkaar en de ruimte aan, maar ook met de stad. Op het scherm Between YOU&ME van kunstenaarsduo Martin en Inge Riebeek, gelegen naast het voormalige kraakpand, toont Swinkels videobeelden die hij registreerde met een thermische camera. Een korte, abstracte weergave laat de achtergebleven sporen van een hand die het pand aanraakt zien. De grenzen van de tentoonstellingsruimte worden hiermee opgerekt.

U bent van harte uitgenodigd voor de opening van Fountain of Youth op zaterdag 19 oktober om 16.00 uur. Deze wordt verricht door Xander Karskens, directeur van De Ateliers te Amsterdam. Toegang is gratis.

Bij de tentoonstelling verschijnt een kleine editie.

Klik hier voor de zaalbrief
Klik hier voor de openingsspeech van Xander Karskens

 

In de media: