PARALLEL MOTION

PARALLEL MOTION

tentoonstelling Esther Tielemans, Katleen Vinck
04.05 - 16.06 2024

 

Esther Tielemans (NL) onderzoekt in haar werk de fundamenten van de schilderkunst. Hoewel het vertrekpunt van haar werk tweedimensionaal is, functioneren haar schilderijen vaak als ruimtelijke werken die een relatie aangaan met de ruimte en de toeschouwer. Deze opstellingen doen denken aan decors of rekwisieten en verwijzen naar de steeds vager wordende grens tussen werkelijkheid en fictie en onze maakbare wereld. Een centraal thema in haar werk is de ervaring en herinnering aan landschappen. Daarbij is niet zozeer het beeld van een landschap van belang, maar eerder de emotie en ervaring er van.

'The Scene before the Scene' uit 2022 kwam direct bij het zien van de ruimte van PARK in gedachten. Het is een lange filmische lijn bestaande uit 24 panelen die gezamenlijk het verstrijken van de tijd tijdens een zonsopgang en zonsondergang weergeven. Tielemans wil een soortgelijk concept uitvoeren voor de monumentale muur in PARK, waarbij een sequentie wordt gecreëerd als ware het een uitgevouwen animatiefilm.

Het sculpturale werk van Katleen Vinck (BE) komt voort uit haar extreme fascinatie voor architectuur. Architecturale funderingen zijn vaak de laatste, onverwoestbare overblijfselen van lang vervlogen beschavingen. Vinck toont niet het verlies, maar de schoonheid van het tijdelijke. Haar werk is eerder futuristisch dan post-apocalyptisch. Alles verandert na verloop van tijd in iets nieuws. De sculpturen zijn zelden voltooide constructies of enkelvoudige monumenten, maar appelleren eerder aan het ongrijpbare moment van transformatie. Ze werkt met de essentie van archetypische architecturale elementen die zowel als overblijfselen en als nieuwe beginpunten fungeren.

Ze heeft al eerder filmische elementen of bewegingen in haar werk gebruikt om transformatie en tijd te benadrukken. Voor PARK creëert zij een structuur die zich in de ruimte uitstrekt en uitnodigt tot een wandeling of reis, een lange beweging langs verschillende sculpturen. Zo ontstaat een sculpturaal landschap in ruimte en tijd.

Voor dit project creëren beide kunstenaars een lange lijn met filmische componenten: twee sequenties in de ruimte, één in twee dimensies en één als ruimtelijke structuur. Twee wandelingen die elkaar beïnvloeden en versterken.

Katleen vinck maakte bij gelegenheid van deze tentoonstelling een speciale PARK-editie, kijk onder shop.

De opening op zaterdag 4 mei 16.00 uur wordt verricht door Bart Vanderbiesen, galeriehouder van Base-Alpha Gallery, Antwerpen. U bent van harte welkom. Op deze dag is PARK geopend vanaf 15.00 uur.

PARK is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur en op afspraak. Toegang gratis.

Klik hier voor de openingsspeech van Bart Vanderbiesen.
Klik hier voor de zaalbrief.


In de media:

- AD / Brabants Dagblad / Eindhovens Dagblad - 09-05-2024
- Zout Magazine - 31-05-2024