SUMMER RESIDENCY RAZIA BARSATIE

SUMMER RESIDENCY RAZIA BARSATIE

BAKA GADO AI
werkperiode en open studio
19.06 - 20.08 2023

 

Sinds 2019 faciliteert PARK in de zomerresidenties kunstenaars die in hun werken verwijzen naar de impact van de diaspora, reflecterend op het Nederlandse koloniale erfgoed.

In 2023 bestaat het Tilburgse Wilhelminapark 125 jaar. Op een van de hoeken van het Wilhelminapark, in de directe nabijheid van PARK, staat het in 1926 onthulde standbeeld van Peerke Donders. In het licht van de bewustwording over het slavernijverleden en het Nederlandse kolonialisme wordt dit beeld met andere ogen bekeken. Peerke Donders (1809-1887) was een Tilburgse katholieke missionaris die als kapelaan in Paramaribo en later op de leprakolonie van Batavia werkte. Hij staat bekend als apostel van de inheemse bevolking en melaatsen en werd in 1982 zalig verklaard. Kunstenaars zijn via een open call uitgenodigd om een plan in te dienen voor het analyseren en contextualiseren van het beeld van Peerke Donders.

Na de open call is Razia Barsatie geselecteerd als zomergast 2023 bij PARK. Het gegeven van de bedevaart spreekt PARK zeer aan.
Razia Barsatie (1982, Paramaribo, Suriname) studeerde in 2012 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam, in 2016 ontving ze de Thami Mnyele Foundation Award en in 2022 rondde ze de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam af. Ze gebruikt tekeningen, videowerk, beelden van fragiel en doorschijnend tapioca-meel, en sterk geurende kruiden als kerrie en kurkuma om een gevoelswereld te scheppen. Het is haar zorgvuldige manier om onderwerpen bespreekbaar te maken die tot op de dag van vandaag als taboe gelden binnen een strenge Hindoestaans-Surinaamse opvoeding.

"Gelovigen en ook niet-gelovigen nemen elke laatste zaterdag van de maand deel aan de bedevaart in Batavia in Suriname om respect/eerbied te betuigen aan de Zalige Petrus Donders en nemen de gelegenheid om te kunnen reflecteren over het leven en over GOD. In dit kunstproject bevraag ik de rol van Peerke Donders als koloniaal zendeling en de bedevaart naar zijn standbeeld in Suriname. Het project onderzoekt de manier waarop de Nederlandse koloniale geschiedenis zich manifesteert in de bedevaart naar Peerke Donders en hoe deze bedevaart een onderscheid maakt tussen degenen die gered werden (melaatsen) en degenen die gekoloniseerd werden (de Afrikaanse en inheemse bevolking van Suriname). 
In de open studio presenteer ik een ruimtelijke installatie die zal bestaan uit objecten, schilderijen en videobeelden, in de vorm van een bedevaart. Het werk kan de kijker inzicht bieden en aanzetten tot reflectie, waardoor we ons bewust kunnen worden van onze eigen vooroordelen en het belang van een meer inclusieve en gevarieerde benadering van cultuur. Voor dit werk zal ik gebruik maken van zowel traditionele als hedendaagse technieken." 

In deze residency werkt Barsatie ook samen met studenten van de Academie voor Beeldende Vorming Tilburg. In het kader van hun vak Crosslab doen ze onderzoek en leveren bijdragen aan het project. Ga voor meer informatie naar de pagina Crosslab.

OPEN STUDIO
De residency wordt afgerond met een open studio tijdens de laatste twee dagen, op zaterdag 19 en zondag 20 augustus. U bent van harte welkom. 

19 augustus
14.30 uur PARK open
14.45 uur Openingswoord door PARK
15.00 uur Start van performance 1 / artistieke bedevaart met loop naar het standbeeld van Petrus Donders in het Wilhelminapark met een belangrijke bijdrage van student Dena Jawher. Dresscode: uitsluitend wit (T-shirt, hemd, bloes, jurk), onderlijf gevarieerd maar geen felle kleuren.
16.00 uur Terugkeer naar PARK voor napraten met hapjes, drankjes en bezichtiging van de werken in de studio.

20 augustus
14.30 uur PARK open
14.45 uur Openingswoord door PARK
15.00 uur Start van performance 2 / artistieke bedevaart met loop naar het standbeeld van Petrus Donders in het Wilhelminapark. Dresscode: uitsluitend wit (T-shirt, hemd, bloes, jurk), onderlijf gevarieerd maar geen felle kleuren.
16.00 uur Terugkeer naar PARK voor napraten met hapjes, drankjes en bezichtiging van de werken in de studio.

PS. Het gaat om twee verschillende performances op de twee dagen.