RIANNE WILBERS

RIANNE WILBERS

KOMMA #9 - zang
reactie op 'At First I Was Afraid....' 
27-30.09 2021

 

Sopraan Rianne Wilbers is een musicus die ervan houdt om uitdagingen aan te gaan en mensen aan zich te binden. In februari 2016 slaagde Rianne met Symfonie nr.3 van Górecki cum laude voor de opleiding Klassiek Zang aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hierbij kreeg ze zangcoaching van Xenia Meijer, Maarten Koningsberger en Lucia Meeuwsen.
Als ambassadeur en pionier van de hedendaagse muziek werkt Rianne graag samen met levende componisten. Ze begeeft zich als initiator van VONK op het vlak van grensoverschrijdend nieuw repertoire. Zo heeft ze meerdere wereldpremières op haar naam staan van Mayke Nas, Anthony Fiumara, Aart Strootman en anderen bij speelplekken in binnen- en buitenland.
In 2019/2020 was ze geselecteerd als nieuw jong talent bij Music Hub Brabant, waarin ze via improvisatie de grenzen opzoekt van haar stem en klassieke achtergrond.

Rianne reageert op de tentoonstelling 'At First I Was Afraid.....' van Paul Geelen en &Hedwig Houben. Ze werkte in week 39 in PARK.

Kijk hier beneden of klik hier voor een videoimpressie.

Foto Stefan Martens
www.riannewilbers.nl

 

Rianne Wilbers over haar aanpak:
'Ademloos beginnen we en ademloos eindigen we. Als baby slaak je je allereerste adem, daar begint het mee. Je hele leven lang neem je jouw adem met je mee. Voorafgaand aan iedere emotie en juist ook daarna zijn er vele vormen van ademhaling. Zonder dat je er zelf in ieder moment bewust van bent, geheel autonoom staat het in verbinding met anderen, jouw omgeving en jouw lichaam.
De adem, het eerste wat bij me opkwam toen ik de tekst las van 'At first I was afraid....' van Hedwig Houben. Toen ik de installatie van Paul Geelen zag, ben ik opnames gaan maken en gaan experimenteren met tekst en melodie. Vanuit daar ontstond een tekst; Breathless. En rondom mijn tekst heb ik deze performance gecreëerd. 

'Breathless'
Your first breath,
breath taking
time
to draw,
to catch
a slight rest.
Taking breath,
away.
Before,
you save...
to hold,
your last breath...