ROHIET TJON POEN GIE

ROHIET TJON POEN GIE

KOMMA #11 - urban dance
reactie op 'Is pas d'Espace' 
13.11 2021

 

Rohiet Tjon Poen Gie (1990) is opgegroeid in Suriname. Hij is een urban danser die bekend staat om zijn eigen dansstijl en gebruikt stijlen als breaking en popping aangevuld door andere invloeden. Op zeer jonge leeftijd volgde hij lessen in ballet, streetdance en hiphop reisde naar buitenland om te dansen en te battelen. Hij behaalde hiermee verschillende prijzen. In 2009 besloot hij van zijn passie zijn beroep te maken en nadat hij dans studeerde in zowel Amsterdam als Tilburg heeft hij auditie gedaan voor “DOX” en werkt hij samen met de choreografen als Elvis Sebiko (Black Roots foundation), Giovanni Vreede, Blenard Azizaj (een danser van Akram Khan Dance Company), Shailesh Bahoran en vele andere.
Hij nodigde Edurne Echaide Lopetegui om een duet te maken.

Edurne Echaide Lopetegui (ES) begon streetdance te dansen toen ze 7 jaar oud was en bleef experimenteren met hedendaagse dans. In juli 2021 studeerde ze af in Fine Arts en behaalde een residency aan de Utopian Music School om haar eigen onderzoek te ontwikkelen. Verder begon ze haar stages bij dansgezelschap DOOS Colectivo en is ze nu student dans bij Fontys.

Ze reageerden op de tentoonstelling Is Pas d'Espace' van Maud van den Beuken, Loek Grootjans en Margot Zweers. Ze werkten in week 45 in PARK en de uitvoering vond plaats op 13 november. Kijk hier voor een korte impressie.

Rohiet: 'Ik heb voor dit project of stuk dat over ruimte gaat gekozen om een duet te maken omdat ik het makkelijker vond te vertalen dan met een solo.
Wat mijn inspiratie was is hoe onze menselijke emoties impact kunnen hebben op de ruimte. Seksuele energie, haat, speelsheid. Maar ook hoe jij je zelf presenteert en wat voor kleding je aan hebt. Waar je staat in de ruimte. Hoe jij je gedraagt in een bepaalde ruimte waarvan we bepaalde verwachtingen hebben.
Verder nog het element muziek, hoe dat de ruimte beïnvloedt, elke track heeft een ander gevoel en vult de ruimte op een andere manier.'

Kijk hier beneden of klik hier voor een videoimpressie.