NIKITA MAHESHWARY

NIKITA MAHESHWARY

KOMMA #19 - performance/choreografie
reactie op 'Spinning Bee'

 

Zevenendertig half
door Nikita Maheshwary 

‘Zevenendertig half’ is een uitnodiging. Een hartelijke uitnodiging aan vrouwen in Tilburg met schoenmaat 37,5 om samen met schoenmaat-genote Nikita Maheshwary een wandeling te maken. Ook vrouwen met een andere schoenmaten zijn welkom als wandelaar. 

Nikita, oorspronkelijk uit New Delhi, India, is een performance kunstenaar en choreografe. Ze woont en werkt sinds 2017 in Tilburg. In het kader van het Europese project ‘Dancing in your shoes’ initieert zij samen met DansBrabant de ’37,5’ wandelingen. Haar wens: andere vrouwen uit de stad ontmoeten en samen de stad verkennen. Vrouwen uit Tilburg, van noord tot zuid, van oost naar west. Vrouwen die geboren en getogen zijn in Tilburg, vrouwen die nieuw zijn in de stad. Vrouwen met verschillende levens, leeftijden, voeten, culturen en achtergronden. 

Nikita houdt zich al een aantal jaren bezig met thema’s als thuis en identiteit. Ze is op zoek naar het gevoel van thuis en verbondenheid dat vrouwen hebben met hun buurt en stad. Behoort de stad jou toe? Of behoor jij tot de stad? Welke invloed heeft de stad op jouw dagelijks leven? Wat is jouw relatie met de openbare ruimte? Vermijd je plekken en voel je je op de ene plek meer thuis dan op de andere? Hoe is het om door jouw stad te bewegen gedurende de dag? Is dat anders dan ’s avonds? 

Deze 1-op-1 wandelingen en gesprekken zijn de eerste fase van het project ‘Dancing in your shoes’. In de tweede fase is er ruimte voor ontmoeting en uitwisseling met de andere deelnemende vrouwen. We organiseren een 10-tal groepssessies waarin de vrouwen welkom zijn om via dans en beweging (workshops) met elkaar in contact te komen en onder begeleiding van choreografe Nikita ervaringen uit te wisselen. Ook bezoeken we bijvoorbeeld samen een dansvoorstelling of organiseren we een etentje. Nikita zal in samenspraak met de deelnemende vrouwen hun verhalen en ervaringen vormgeven. Denk hierbij aan een (gedeelde) manifestatie met dans, video en/of tekst. Wil je liever eerst alleen een wandeling maken? Dat kan ook! Voel je vrij om aan te haken tot zover jou past. 

Nikita Maheshwary reageert hiermee op de tentoonstelling 'Spinning Bee' van Wouter van der Laan. De datum van de performances/wandelingen worden nader bekendgemaakt.

Samenwerking met DansBrabant